En vegansk livsstil handler også om tøj

Selvom en vegansk livsstil handler meget om mad, er der også andet, som jeg overvejer, forbindelse med en vegansk livsstil. Jeg er selv begyndt at tænke meget over at undgå læder, når jeg køber nye sko og jeg går ligeledes uden om uld, da det jo også har noget at gøre med dyr. Jeg vil fortælle mere om mine overvejelser i forbindelse med tøj i dette indlæg.

Derfor spiller tøj en stor rolle

For mig handler det at være (næsten) veganer om, at jeg ikke vil bidrage til udnyttelse af dyr. Derfor spiller det også en stor rolle hvilket tøj jeg går i, da produktionen af noget tøj, også udnytter dyr. Jeg synes fx ikke der er stor forskel på at spise dyr og så gå rundt med dem, måske i form af læder på et par støvler eller bruge uld fra et får, der sandsynligvis har mere brug for den uld end jeg har.

Jeg har nedenfor samlet det som jeg undgår inden for tøj, og skrevet lidt mere om dem.

 

Læder

Det første, som faktisk også er noget af det sværeste, er læder. Jeg synes især det i starten var svært at finde støvler, uden at der lige var lidt læder på – men det er heldigvis ikke et problem længere. Når man lige starter ud på at man gerne vil undgå et bestemt produkt, kan det godt være svært i starten, men det bliver nemmere med tiden.

Grunden til at veganere går udenom læder, er at det er lavet af kohud, og dermed slagtes koen for at producere læder. Det er derfor ikke vegansk da dyret dræbes og bruges til påklædning i forskellige former.

Samtidig synes jeg også at det kan være svært at finde pæne tasker, der ikke er lavet læder. I takt med at veganisme bliver mere og mere udbredt, bliver det dog nemmere at finde tasker, der faktisk ligner læder, men som er lavet af andre produkter.

Et brand, som jeg synes laver rigtige flotte tasker og som er et helt vegansk brand er Matt & Nat. Der findes samtidig også mange andre brands, som producerer flotte tasker, der ikke er lavet af traditionelt læder.

Det er samtidig også nemt at finde flotte støvler og andre sko i dag, der er lavet af kunstlæder i god kvalitet, og derfor synes jeg ikke det er et problem at gå udenom læder, når jeg kigger på sko og tasker.

 

Pels

Noget andet, som man som veganer går udenom er pels. Modsat læder har jeg aldrig købt ægte pels. Jeg tror det ligger for langt væk fra mig, at gå rundt med et pelsen fra dyr på en så tydelig måde. Selvom læder på en måde er lidt det samme – det er jo huden fra en ko, tror jeg det for mange virker mere voldsomt med pels.

Ligesom med leder, findes der i dag overraskende mange muligheder for at købe faux fur, der, som navnet siger er falsk pels. Jeg synes det er fantastisk, at der i dag er de muligheder, som gør at du kan gå rundt i noget, der ligner pels, men uden at nogle dyr er blevet slået ihjel for at lave jakken.

Jeg har ikke selv købt en faux fur jakke, men jeg synes at mange af jakkerne er flotte. Hvis du er interesseret i faux fur kan du se et flot udvalg af jakker på denne hjemmeside.

 

Uld

Noget tredje, som jeg også et begyndt at gå udenom, når jeg kigger på tøj er uld. Ved uldproduktion bliver fårene udnyttet, ligesom køer bliver udnyttet i produktionen af mælk. Man hører ofte om, at fårene bliver behandlet elendigt, når der produceres uld og derfor er det ikke noget jeg kan stå inde for, og jeg vælger derfor at gå udenom tøj, der er lavet af uld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *