“Køernes Forårsfest” eller?

I dag er dagen hvor de danske øko-køer bliver lukket ud på græs også kaldet for “køernes forårsfest”, sidste år var over 193.000 danskere ude at se “køerne danse”  Da jeg var mindre, for ca. 3 år siden, var jeg også selv til økodag og synes det var en fantastisk dag, men i dag, efter min beslutning om jeg gerne vil være veganer har jeg fået en lidt blandet holdning til Økodagen.

Flere og flere danskere har de senere år valgt at tage ud på deres nærmeste øko-gård til “Køernes Forårsfest”. Det er dagen hvor de økologiske køer, der har stået i stalde siden november, bliver lukket ud på marken. Dagen tiltrækker mange danskere fordi det udadtil er en glad dag og viser køer der løber og næsten hopper af glæde.

For nogle år siden var jeg også selv til økodag, jeg var af sted to år i træk med min gode veninde og vi havde begge år en skøn dag. Jeg forstår udmærket godt hvorfor økodagen tiltrækker så mange danskere, det er en glad dag, der er smagsprøver på gårdene, man kan klappe en ko, komme helt tæt på landbruget og ikke mindst se de glade køer komme på græs efter en lang vinter i staldene.

En glad dag med glade køer?

Udadtil virker økodagen i hvert fald som ren glæde, men er køerne i virkeligheden så glade? Samtidig med jeg synes økodagen er en glad dag, kan jeg også godt se problemerne ved den.

Jeg synes på den ene side at økodagen er en rigtig god idé fordi den sætter fokus på økologi frem for konventionelt landbrug, og da jeg selv var til økodag gik jeg hjem med en fornemmelse af at det økologiske landbrug var det perfekte og dyrene ikke kunne havde det bedre. I dag, efter jeg har taget beslutningen om jeg gerne vil være veganer, ser jeg dog lidt anderledes på det end for et par år siden. Jeg har generelt ændret min holdning til at drikke mælk, og dermed også til dels ændret min holdning til Økodagen, fordi jeg ikke længere synes landbruget er en god idé.

Ikke alle er glade for økodagen

Jeg ved at mange er imod økodagen og mener den tegner et falsk billede af hvordan det økologiske landbrug er.

Dyrerettighedsforeningen Go Vegan var ude på nogle af gårdene og protestere mod Økodagen. Ifølge Go Vegan er Økodagen “mælkeindustriens manipulation”, og foreningen er stærkt imod Økodagen.
Go Vegan havde også lørdag d. 18. april et debatindlæg i Politiken, hvor de skriver hvordan de mener at “Køernes Forårsfest” tegner et glansbillede af det økologiske landbrug. Go Vegan kritisere hvordan Økodagen undlader at fortælle hvordan kalve bliver skilt fra deres mor blot 24 timer efter fødslen, og de skriver i deres artikel at “En ko kan blive 20-25 år. I industrien lever hun kun en brøkdel af sit potentielle liv.”

Du kan læse Go Vegans debatindlæg på deres facebookside. 

Både for og imod

Personligt er jeg både for og imod Økodagen – jeg synes hverken det er en god eller dårlig idé. Jeg synes personligt at al den udnyttelse der er af dyr i industrien er forkert – også i det økologiske, og derfor synes jeg også at Økodagen viser et forkert billede af landbruget, fordi den kun vise de gode sider af landbruget. Den viser f. eks. ikke at kalve godt må skilles fra deres mor kun 24 timer efter fødslen i økologiske landbrug. Det synes jeg er et stort problem ved det økologiske landbrug fordi en kalv i naturlige forhold dier til den er over et halv år gammel.

Økodagen viser hvor glade køerne er når de kommer på græs, som jeg også synes beviser at dyr har følelser. Når køerne kan “danse af glæde” er det et tydeligt tegn på de er individer og på den baggrund synes jeg det er uetisk at udnytte dem.

Jeg synes dog samtidig at Økodagen er en god idé fordi den sætter fokus på at vælge økologi. Køerne kommer på græs i det økologiske landbrug hvor kun 16 % af de ikke økologiske køer der kommer på græs i sommerhalvåret. Derfor synes jeg det er godt at sætte fokus på økologi og dermed også mere fokus på dyrevelfærd. Før jeg begyndte at tænke mere vegansk, købte jeg altid økologiske mejeri produkter, fordi at der har dyrene det trods alt lidt bedre – men med det sagt ikke at de har det godt.

Jeg tror ikke det lige nu er muligt at stoppe industrien med dyr, og derfor synes jeg Økodagen er en god idé fordi den sætter fokus på økologi. Selvfølgelig ville jeg helst have at alle her i verden blev veganere, men vi har som mennesker personlige holdninger til forskellige emner. Jeg synes derfor at Økodagen er et skridt i den rigtig retning mod bedre dyrevelfærd – og måske engang ude i fremtiden mindre eller ingen udnyttelse af dyr.

Jeg synes udnyttelsen af dyr er forkert – men at mere fokus på økologi er et stort skridt i den rigtige retning!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *