Vegansk alkohol – findes det?

 

Et spørgsmål jeg ofte får er om alkohol er vegansk? Da der findes mange forskellige former for alkohol, er det også forskelligt om alkohol er vegansk eller ej. Det er derfor ikke et spørgsmål man lige kan svare ja eller nej til. I dette indlæg vil jeg derfor forklare lidt mere om, hvornår alkohol er vegansk, samt hvorfor noget alkohol ikke er veganer-venligt.

Er alkohol vegansk?

Omkring alkohol i sig selv, er der ikke noget der gør, at det ikke skulle være vegansk.

I noget alkohol bliver der dog brugt animalske ingredienser, fx i form af æg, farvestof eller gelatine. Som veganer er man derfor nødt til at være opmærksom på, hvilket alkohol der er vegansk og hvad der ikke er.

Der er samtidig noget alkohol, især vin, hvor der ikke er animalske ingredienser i det færdige produkt, men hvor der bliver brugt animalske ingredienser under tilberedelsen, som dermed gør at det færdige produkt ikke anses som vegansk.

Nedenfor har jeg lavet en liste med forskelligt alkohol, hvor du kan læse mere om hvilket alkohol der er vegansk, samt hvad der ikke er.

 

Øl

Det meste øl er vegansk, men der er ingen regel uden undtagelser, og derfor er der også noget øl, som ikke er vegansk.

Det kan godt være svært at gennemskue om øl er vegansk, da der kan bruges animalske produkter i fremstillingsprocessen. Ved gæringsprocessen af noget øl, bliver der tilsat husblas til blandingen for at samle gæren op, og det gør at den færdige øl ikke anses som værende vegansk. Det er dog ikke alle bryggerier der bruger denne metode.

For at være sikker på, om en øl er vegansk, er man ofte nødt til at spørge producenten og få dem til at enten af bekræfte eller afkræfte om der bliver brugt animalske ingredienser enten i fremstillingen eller til det færdige produkt.

De øl jeg ved er veganske, er blandt andet:

  • Carlsberg
  • Tuborg
  • Heineken
  • Albani

Desuden blev opskriften på Guinness 2015 lavet om af virksomheden, så den øl i dag også er vegansk.

Der er dog også mange andre veganske øl på markedet, og de ovennævnte er blot dem jeg kender til lige nu.

Vin

Når det handler om vin, er det noget sværere at adskille veganske og ikke veganske øl. Det skyldes først og fremmest at der oftere bruges animalske ingredienser i fremstillingen af vin. Samtidig findes der utrolig mange forskellige vinproducenter på markedet og det er derfor sværere at huske, hvilke der er veganske samt hvilke der ikke er.

Det man i høj grad skal være opmærksom på i forbindelse med vin, er om der er brugt animalske ingredienser. Ligesom med øl, er den bedste måde at sikre sig om en vin er vegansk ved at skrive til producenten og derigennem høre om der er brugt animalske ingredienser til fremstillingen.

Hvis du er heldig, kan du finde en flaske vin med ”vegan”-mærket, som du dermed kan købe. Ellers handler det igen om at kende nogle mærker, som du ved er veganske.

Du kan fx kigge på forskellige webshops med vin, og derigennem se om du kan finde mærker der er veganske. Du kan fx kigge hos Vindoro, der ofte har gode tilbud på vin.

Jeg er desværre ikke den store vin kending og har derfor ikke nogle mærker, som jeg ved er veganske. Men lige så snart jeg får nogle, vil jeg lave en liste i dette indlæg.

 

Spiritus

I forhold til spiritus er der ikke på samme måde brugt animalske ingredienser til fremstillingen, og de er derfor i højere grad veganske sammenlignet med vin. Fx er stort set alle produkter fra Smirnoff veganske, for at nævne et eksempel.

 

Hold øje med E120 – Karmin

Når du kigger på alkohol og generelt mange andre produkter er det vigtigt at holde med E 120. E 120 er et rødt farvestof også kendt under navnet Karmin.

Karmin laves af en skjoldlus der hedder cochenillelus og er dermed lavet af dyr, hvilket gør det til et ikke vegansk produkt.

Karmin bruges i mange fødevarer herunder drikkevarer, slik og andre fødevarer og er vigtigt at holde øje med som veganer.

 

Baileys

Baileys får et helt punkt for sig selv i denne artikel, da de fornyelig er kommet med en ny version af deres populære drik.

Den almindelige Baileys er blandt andet baseres på fløde og der derfor naturligvis ikke vegansk – MEN Baileys har nu lavet en vegansk version baseres på mandelmælk, og veganere kan derfor også nu nyde et glas Baileys.

Jeg har desværre ikke smagt den nye version endnu, men laver en opdatering på dette indlæg, når jeg har smagt den.

Brug Barnivore, hvis du er i tvivl

Hvis du er i tvivl om noget alkohol er vegansk, kan du bruge hjemmesiden Barnivore. På barnivore kan du skrive navnet på det alkohol, du gerne vil tjekke og så fortæller Barnivore om det er ”Vegan Friendly” eller ej.

Det er en fantastisk måde at tjekke på, da du lynhurtigt kan finde ud af om det alkohol du gerne vil købe er vegansk.

Barnivore har mange mærker, men da det ikke er en dansk hjemmeside har den ikke alle danske mærker. Du kan fx ikke finde Albani hos Barnivore men Tuborg er oprettet på hjemmesiden og står som Vegan Friendly.

Du kan finde Barnivore ved at klikke her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *